Wednesday, 12 December 2012

Crepe Durian


Bahan-bahan :

(Untuk kulit)

50 gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1 biji telur
3sdt butter
2sdb gula halus - saya guna 1sdb gula biasa
160 ml air
40 ml susu cair
1sdt esen vanilla
1/2 sdt pewarna kuning - ikut suka nk letak pewarna apa pun

Cara-caranya :

1) Satukan tpg gandum dan tpg ubi. Masukkan gula halus.
2) Masuk susu cair
3) Masukkan telur yg dikacau sedikit
4) Masuk pewarna, air dan kacau sebati.
5) Masukkan butter yg telah dicairkan, kemudian tapis dan sedia untuk dimasak.

(Untuk inti)

Beberapa ulas buah durian
Non-dairy whipping cream

Cara-caranya :

1) Putar non-dairy whipping cream sehingga kental
2) Letak sedikit di atas kulit yg telah dimasak td, kemudian letak isi durian dan tutup kembali dgn
    cream tersebut.
3) Akhir sekali boleh dilipat dan dimasukkan dalam peti sejuk 2-3 jam, baru sedap di makan.

Gambar diamil dari internet



Jika gemarkan coklat boleh juga letakkan inti coklat

Bahan-bahan untuk inti coklat :

1/4 cwn serbuk koko - diayak
1/2 cwn gula-jika tak suka manis kurangkan gula
1 1/2 cwn air atau susu cair- sy masukkan air
1/4 cwn tpg jagung
2 sb marjerin

Cara-caranya :

1) Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecil kemudian kacau sehingga pekat.
2) Biarkan sehingga sejuk sedikit baru boleh dimasukkan ke dalam kulit td.

 

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...