Sunday, 9 December 2012

Resepi Yee Mee Sizzling







Gambar diambil dari internet


Bahan-bahan :

2 gulung mee sanggul (Yee Mee)
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia 
3 biji cili kering- dipotong dua 
Sedikit isi ayam
Cendawan kering -rendam sehingga lembut sedikit
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
3 sudu besar kicap pekat
Gula dan garam - ikut citarasa masing-masing
Serbuk lada hitam
3 cawan air 
Minyak bijan - saya tak letak
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:

1) Masukkan 2 sudu besar minyak. Tumis bawang putih ,halia dan cili kering hingga naik  
    baunya.
2) Kemudian masukkan isi ayam
3) Masukkan 3 cawan air
4) Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap cair dan serbuk lada hitam (ikut citarasa   
    kalau  suka pedas letak banyak, tak nak pedas letak sikit) Biarkan mendidih.
5) Masukkan cendawan. Masak 3-5 minit, kemudian masukkan tepung jagung yang telah 
   dibancuh dengan air dan kacau. Kalu ada minyak bijan titikkan 2-3 titik (saya tak letak  
   pun minyak bijan)
6) Akhir sekali masukkan yee mee dan biar hingga lembut. Dah siap hidang panas-panas.

Selamat mencuba....








No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...