Gambar diambil dari internet
Bahan-bahan :
2 gulung mee sanggul (Yee Mee)
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 biji cili kering- dipotong dua
Sedikit isi ayam
Cendawan kering -rendam sehingga lembut sedikit
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
3 sudu besar kicap pekat
Gula dan garam - ikut citarasa masing-masing
Serbuk lada hitam
3 cawan air
Minyak bijan - saya tak letak
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
1) Masukkan 2 sudu besar minyak. Tumis bawang putih ,halia dan cili kering hingga naik
baunya.
2) Kemudian masukkan isi ayam
3) Masukkan 3 cawan air
4) Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap cair dan serbuk lada hitam (ikut citarasa
kalau suka pedas letak banyak, tak nak pedas letak sikit) Biarkan mendidih.
5) Masukkan cendawan. Masak 3-5 minit, kemudian masukkan tepung jagung yang telah
dibancuh dengan air dan kacau. Kalu ada minyak bijan titikkan 2-3 titik (saya tak letak
pun minyak bijan)
6) Akhir sekali masukkan yee mee dan biar hingga lembut. Dah siap hidang panas-panas.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment